/ iStock/Getty Images
Въвежда се временна организация на движението в центъра на София във връзка с провеждането на официалната церемония по встъпване в длъжност за втори мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, съобщават от пресцентъра на Столична община.

От 08.00 часа на 21 януари до приключване на събитието днес се разрешава престоят и паркирането на телевизионната техника на БНТ на югозападната дъга на пл. "Св. Александър Невски".

От 22.00 часа на 21 януари до приключване на събитието днес се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, ангажирани с церемонията на паркингите на пл. "Св. Александър Невски" и пл. "Николай Гяуров".

Румен Радев и Илияна Йотова официално встъпват във втория си мандат

От 07.00 до 12.30 часа днес се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски",
по ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски", по ул. "11-и август" между ул. "Врабча" и ул. "Оборище", по ул. "Дунав" между ул. "Оборище" и ул. "Врабча" и по ул. "Париж" между ул. "Московска" и ул. "Врабча".

От 09.00 часа до приключване на събитието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Леге" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител", по бул. "Цар Освободител" между бул. "Княз Александър Дондуков" и ул. "Г.С. Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при Столичната дирекция "Вътрешни работи".

От НСО предприемат мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и официалните лица по време на церемонията за встъпване в длъжност на президента и на вицепрезидента, съобщиха от службата. За гражданите ще бъде осигурен достъп до събитието след 09:45 часа през три пункта за проверка - при улиците "Шипка" и "Париж", при ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Оборище" и при южната страна на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за НСО. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до събитието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

От 08:00 ч. до 13:00 часа се въвежда забрана за използването на дронове в зоната на мероприятието, за да се ограничат рисковете за присъстващите от нежелани инциденти, посочват още от НСО