Повдигнаха обвинение за убийство на охранителя, застрелял момче в „Подуяне
Повдигнаха обвинение за убийство на охранителя, застрелял момче в „Подуяне / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата повдигна обвинение за убийство на охранителя, който застреля 17-годишният Велин Кръстьов в столичния квартал „Подуяне". Инцидентът стана в събота, когато Велин и година по-малкият му приятел Камен се вмъкнали в двора на хладилното жп депо в квартала, за да събират старо желязо за скрап.

50-годишният гард Петко Еленков, който е служител на частната охранителна фирма „БОС-ИТ" EООД, стрелял по момчетата с ловна пушка, а друг негов колега с пистолет. Пристигналите на място полицаи заварили безжизненото тяло на Велин в тревата между коловозите, а Камен с огнестрелни рани по краката.

Пред Дарик близки на пострадалите момчета разказаха, че това е третият подобен случай в квартала. Преди година същият охранител прострелял друго момче, което обаче оцеляло след 9 месеца, прекарани в кома, а разследването срещу Еленков било прекратено.

Непосредствено след инцидента пред хладилното депо в „Подуяне" се събраха над 100 души от ромската махала в квартала. Те разказаха, че уговорката между тях и охранителите на депото е от години. Според тях по същата схема двете момчета Камен и Велин са влезли в оградената територия с цел да събират желязо за вторични суровини. По думите им нелегалната практика да бъдат допускани ромите в района на депото зависела от предварително заплащане на определен човек от охраната. „Таксата" варирала между 15-20 лв. в зависимост от събраното желязо.

„В целия квартал се знае, че така тука се работи от 100 години, не от днеска, а години назад!", казаха част от съседите. „Влизат вътре за старо желязо, плащат на охраната, те ги пускат и накрая ги застрелват", разказа една от жените.