Посолството на Израел шокирано от преименувана улица в София
Посолството на Израел шокирано от преименувана улица в София / netinfo

Посолството на Израел в София е шокирано от решението на софийските общински съветници от 21 май, с което улица в столицата е преименувана на Богдан Филов.

В писмо от посолството, разпратено до медиите се казва: „Богдан Филов е министър-председателят на България, сложил подписа си под пакта за сътрудничество с хитлеристка Германия, подготвил за гласуване антисемитско законодателство и изпратил българска администрация в новите земи, която депортира тамошното еврейско население". Според посолството на Израел решението на СОС слага неизлечимо петно върху имиджа на българската столица и нейните управници.

Предложението за преименуване на улица „202" на „Богдан Филов" беше внесено от общинския съветник Борислав Бориславов. То предизвика дискусии между столичните общинари, но беше прието.

Междувременно пред БТА председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов обясни, че решението столична улица да се казва Богдан Филов е взето заради научната дейност на този човек, а не заради качествата му на политик. Иванов обясни, че преди да е министър-председател, Филов е основател на Националния археологически музей, бил е председател на БАН, както и ректор на Софийския университет.