Почистени са всички основни улици в София
Почистени са всички основни улици в София / снимка: Sofia Photo Agency

До обяд е извършена пълна обработка на всички улици, по които се движи масовият градски транспорт, съобщиха от Столична община. Двукратно са обработени стръмните и опасни участъци. Градският транспорт се движи навсякъде в условия на зимна обстановка. Започнала е и обработка на улиците с обществена значимост. Общо 160 машини - снегопочистваща техника, работят по почистването на града от интензивния снеговалеж.

Известни затруднения през деня имаше в движението на тролейбусите по Бъкстон, автобусите по 72 линия, при Телевизионната кула, по ул. „Свети Наум" и изхода на София в посока Владая, вследствие на закъсал ТИР.

По време на срещата с управителите на фирмите-оператори зам.-кметът по екология на Столична община Мария Бояджийска нареди повторното почистване с избутване на снега да приключи до 16.30 ч.

Уточнени са необходимите мерки за очакваните снеговалежи тази вечер и утре, за да не се стига до затруднения в трафика на столицата, каза за Дарик заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. По думите му, може да се наложи затваряне на някои улици, с помощта на „Пътна полиция", за да може снегорините пълноценно да си свършат работата.  

Почистващите фирми ще имат ангажимента да избутват снега от основните трасета и пътните настилки, каза още Христов: „Както и олужаване, които ще извършат след това, за да се избегнат заледявания с падането на температурите в края на деня. Ще се третират отново възловите места по трасетата на масовия градски транспорт, мостове, силните наклони в София".

В сутрешните часове от пътна полиция временно са спирали движението на някои места в София, добави Любомир Христов: „В това число при изхода на София в посока Перник поради препречване на пътя от товарни автомобили, които не са били оборудвани с вериги или гумите са били в недобро състояние, в резултат на което има и забавяния на обслужването с масов градски транспорт от порядъка на 45-50 минути в някои от най-тежките участъци, които са компенсирани вече".

Любомир Христов обясни, че засега няма констатирани закъснения на снегопочистващите фирми тази сутрин.

Подробности за времето в София и страната четете на Vremeto.bg