/ БГНЕС
Перник чества днес ден на града. Празникът ще премине под знака на 90-годишнината от обявяването му за град.

Историята на селището започнала много по-рано - още в средата на 6-то хилядолетие преди Христа.

Перник е съвременник на Казанлъшката гробница, на Тракийското съкровище, свидетел е на завоеванията на Александър Македонски, олимпийските игри. Перник е последната твърдина, паднала под византийска власт, по данни на Регионалния исторически музей.

Започва голям ремонт на централна улица в Перник

Празникът ще започне с тържествена света литургия в централния пернишки храм, носещ името на Св. Иван Рилски. Знатните символи на Перник ще бъдат връчени на новите почетни граждани - патриарх Неофит и световната шампионка по таекуон-до Василена Василева на тържествено заседание на Общинския съвет.

Негово Светейшество е удостоен с почетното звание по предложение на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова. Номинацията се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Инициаторите твърдят, че подтик за начинанието е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения.

Младата перничанка Василена Василева е неколкократна републиканска, европейска и световна шампионка по таекуон-до и кикбокс от 2012 г. до 2019 г.

В празнично дефиле в центъра на Перник ще преминат учениците от училищата, носещи името на покровителя на града - основно училище "Св. Иван Рилски" и Професионалната гимназия по облекло и туризъм.

Празникът ще бъде открит официално в 11.00 часа. Ще бъдат връчени награди на заслужили перничани за принос в областта на образованието, културата, социалните дейности и др.

Двадесет и пет метров трибагреник вече посреща на най-оживения, източния вход на Перник гостите на града. Националният трикольор е издигнат в центъра на най-новото кръгово кръстовище, чиято лента ще бъде прерязана днес. Съоръжението ще улесни достъпа на перничани към столицата. Всеки ден 25 000 жители на града пътуват до София.
БТА