На 2 март ще бъде проведен протест пред Министерството на културата в подкрепа на уволнения главен режисьор на Народния театър Александър Морфов. 

Главният режисьор на Народния театър Александър Морфов беше дисциплинарно уволнен на 28 февруари. Новината дойде часове, след като пиарката на Народния театър Велислава Кръстева обяви, че напуска от 1 март.

"Причината, която беше изтъкната в медиите е "Уронване на авторитета и престижа на директора на театъра." Aлександър Морфов е едно от най-големите имена в българския и европейския театър и неговият труд поддържа високия престиж на театралното изкуство у нас. Вярваме, че мястото на Александър Морфов е на най- голямата театрална сцена в България- Народен театър "Иван Вазов", съобщиха организаторите.

Народният театър за уволнението на Морфов: Подложени сме на системен натиск

"На 02.03.2023г. в 14:00 ч. се събираме пред Министерство на културата, за да изразим своята подкрепа към Александър Морфов и да поискаме оставката на директора на Народен театър "Иван Вазов", заявяват още организаторите.

Скандалът между двамата се зароди още през ноември. Това доведе и до оставката на Захари Карабашлиев като главен главен драматург на Народния театър. 

Актьори се събраха пред Народния театър в подкрепа на Александър Морфов (ОБЗОР)

Морфов обяви, че лично той е издраскал вратата на кабинета на Кръстева с надписи  "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Той се ядосал от появата на пиарът до Ахмед Доган при гласуването му по време на изборите през октомври. Велислава Кръстева бе дългогодишен ръководител на връзките с обществеността на ДПС, както и депутат от партията. В отговор Кръстева нарече Морфов "насилник".