/ БГНЕС
В началото на 2023 г.  ще започне строителството на нова отсечка на метрото от 6 км от Военната академия през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“. Това написа в социалните мрежи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със завършването и на 6-те километра през „Слатина“, делът на метрото в системата на градския транспорт ще достигне 50%.

БГНЕС

Строителството на метрото през район „Подуяне“ върви по график. В последните месеци започна изграждането на стените на трите нови метростанции, които са разположени до стадион „Георги Аспарухов“ и на кръстовищата на бул. „Владимир Вазов“ с ул. „Витиня“ и ул. „Ст. Доспевски“.

Новият участък е 3 км и с него се дава възможност на още 40 000 души дневно да пътуват с метрото.

"Успяхме да защитим средствата за него и започнахме строителството изцяло с общинско финансиране. Така компенсирахме забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост при предишното правителство", заяви кметът.

"Благодарна съм на министъра на финансите г-жа Велкова, която от август възстанови финансирането, както и за подкрепата й за съфинансирането на участъка през район „Слатина“. Благодаря за съдействието, което получихме от вицепремиерите г-н Пеканов и г-н Христо Алексиев, и от министър Шишков", допълни тя.



"Метрото на София остава най-важният стратегически проект за града, защото променя градската среда и осигурява най-екологичния начин на придвижване. Затова и моят изпълнен ангажимент към столичани е да не допусна строителството му да спира", заключи Фандъкова.