Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock
Майка от София сподели покъртителна история в социалните мрежи. Става въпрос за тормоз над детето й от страна на учителка в голяма частна детска градина в центъра на столицата, съобщи Агенция "Фокус". Стигнало се е чак до спешна операция в болница "Пирогов", твърди майката на детето.

"Много се двоумих дали да споделя с този пост какво се случи с големия ни син наскоро в една от “хубавите" частни детски градини в центъра на София, и ако не беше наглото поведение на директорката и въпросната учителка, вероятно щях да си замълча. Все пак реших да споделя с цел всички родителите, които имат интерес и/или възнамеряват да посещават тази детска градина да вземат по-добро информирано решение", пише майката във фейсбук, цитирана от Агенция "Фокус".

"На 7 ноември малко след 17 ч получавам обаждане от една от двете дежурни учителки Василка, в което тя започва с “Няма ли да си дойдете да си приберете детето?". Бях много учудена тъй като часът е 5 следобед, а ние всяка вечер прибираме детето между 17:30 и 18:00, детската градина работи до 18:00. Обясних, че съм на път и попитах дали нещо се е случило, за да ми звънне", споделя майката на пострадалото дете в социалните мрежи.

"Учителката Василка изведнъж започна да говори много несвързано, “той ме удари по крака, аз само си изпънах крака, ами той се удари… има кръв…". Живеем наблизо, изтичах с 5-месечната ни дъщеричка в бебеносеща раница до градината. Наближавайки градината чух въпросната дама да му се кара на двора “ти какво си мислиш и на мен ми е обидно да ме ритат". По думите на тази жена конфликта се е получил заради яке и Ади я ритнал по крака. По нейни думи тя “само леко си е изпънала своя крак към него", твърди майката. 

Майката разказва в детайли за травмата, която е причинена и как заедно с детето е тръгнала към Пирогов, където са постъпили с разкъсано контузна рана, кръвонасядане, хематоми в слабините.

"Наложи се спешна операция и четиридневен престой. Месец по-късно той все още е вкъщи и се възстановява с различни лекарства", разказва още майката на пострадалото дете. 

"С цялата си наглост въпросната учителката и директорката първоначално се опитаха да омаловажат случилото се", твърди майката. 

"Бях в шок, разкъсано- контузна рана и хематоми не се получава от “прищипано с гащички". Жената си е изпуснала нервите и е пратила 5-годишно дете с ритник в Пирогов", твърди майката в своята публикация във "Фейсбук". 

"Аз се питам, ако нямаш здрави нерви, защо избираш да работиш с деца? Аз се питам тази дама запозната ли е с конкретни ненасилствени методи, какво се прави, когато едно дете не слуша? Та те са деца, ясно е, че ще има моменти, когато прекрачват граници и ние възрастните ще очертаваме границите на поведението им с топла категоричност а не с ритници до Пирогов чак до операционна. В тази детска градина располагат с празна стая, където слагат непослушни деца да се успокоят. Аз се питам, защо ако имат такава стая, моето дете не е бил хванат подмишнички безопасно и не е бил сложен в тази стая, а е бил ритнат в слабините?", пише още майката на пострадалото дете. 

"Искрено се надявам, това, че в София по въпроса с детските градини търсенето е повече отколкото предлагането и няма достатъчно места да не им позволи да си мислят, че могат да осакатяват децата и ще им се размине. Директорката ни каза, че не може да посещаваме повече тази градина защото “се е натрупало напрежение". И без да ни го казва не бих им поверила повече децата си! Сега ние ще трябва да работим с физическите и психическите последствия от тази частна градина", завършва поста на майката. 

Директорката на детската градина в София Цвета Борисова е коментирала ситуацията пред Агенция "Фокус".

"Планирам да напишем документ за становище. Случаят е от преди 1 месец и служителят, който е замесен е подведен под отговорност. Институциите са задвижени по темата, няма доказателства, нямам повод засега да вярвам на това, ако това се случи - ние се разграничаваме от подобно поведение, но този служител е при нас от доста години. Не можем с лека ръка да повярваме на такова нещо. Не съм съгласна с начина, по който е разказано, тъй като някои неща са доста преувеличени или неточни", казва Борисова. 

"Случи се нелеп инцидент, в който детето има травма, но това не е било нарочно. Не искам да влизам в подробности, защото всичко това се разследва. Искам да изчакам да се изясни случая. Тук сега съм бомбардирана по всякакви канали как бием деца, как имаме стая за наказания. Просто всеки, който се опита да ни защити от другите родители, които са били с нас и са още с нас - те биват блокирани. Явно се търси някаква сензация, не знам каква е целта", казва Борисова. 

"Има си гражданско дело, то е към физическото лице - служителя, самата наша институция няма нищо към нея, но вследствие на тези неща по мрежите - вече и ние ставаме засегната страна. На някакъв етап можем да си потърсим правата, защото това е чисто оронване на престижа", категорична е директорката. 

Детето вече не е при нас. Ние чакаме развръзката по делото и смятаме, че е некоректно да се обвинява преди да има яснота", казва още директорката на частната градина. 
 
Агенция "Фокус"