Теодор Петков
Теодор Петков
Теодор Петков традиционно търси връзката с гражданите във Фейсбук
Приоритет в изтичащия мандат на кмета на район "Витоша" Теодор Петков, с поглед към следващите четири години, са училищата и подобряването на тяхната инфраструктура - такава, че да е удобна за децата.
 
"Вложихме много в ремонти, изграждане и обновяване на учебната инфраструктура на територията на район Витоша. През последните четири години успяхме да санираме всички сгради на училища с изключение на 2 СУ, поради независещи от нас причини, тъй като имаме готов проект и готово съфинансиране", отчита се кметът. И изрежда - училището в кв. "Бояна", 52 ОУ, е със санирана сграда, ремонтиран е покривът, подменена е ВиК и ОВИ системите в сградата. Основен ремонт и ново оборудване има и лекарският кабинет в училището. "В училището в кв. Княжево също успяхме да санираме сградата, да извършим ремонт на физкултурния салон и може би най важното да ремонтираме изцяло двора му, който не бе ремонтиран откакто е създадено училището, там също лекарският кабинет е изцяло ремонтиран и с ново оборудване. В 5 ОУ „Иван Вазов“ в кв. Павлово санирахме сградата на училището и изградихме футболно игрище с изкуствена настилка и в това училище успяхме да ремонтираме и подменим оборудването на лекарския кабинет. Изключително важно бе да успеем да санираме сградата на 86 ОУ в с.Владая, тъй като там училището е голямо, с малко деца, и през зимните месеци беше трудно да бъде затоплена сградата. Този проблем вече е решен и децата и учителите ще са добре", добавя още Петков.
 
Там също е ремонтиран лекарският кабинет, а в момента се довършва новата сграда на 64 ОУ в кв. "Симеоново". "Изграждаме изцяло нов физкултурен салон, тъй като до този момент училището нямаше нормален салон. В допълнение изграждаме и пет класни стаи, тъй като броят на децата постоянно се увеличава. Допълнително сме извършили множество по-малки ремонти. В с. Мърчаево направихме изцяло нова вертикална планировка на двора със спортни площадки и футболно игрище, във 2 СУ изградихме отводнителна система на двора и ремонтирахме физкултурния салон", допълва кметът на района дългия списък от работата по реновиране на училищата в района.
 
На фона на нуждата от нови детски градини, живущите на територията на "Витоша" са щастливци, защото са разкрити две нови - една в кв. Драгалевци и една в кв. Бояна, а до края на този месец ще завършат и разширенията на 37 ДГ в кв. Павлово и 60 ДГ в кв. Княжево. "Увеличаваме капацитета и на двете градини, извършваме и ремонти на дворовете на градините. Следващата седмица ще започне и разширяването на 4 ДГ в с. Владая. Както и в училищата, във всички детски градини на територията на района са извършвани и по-малки ремонти", разяснява още Петков. Друг приоритет в мандата му досега бяха детските площадки - изградени са нови във всеки квартал на района, както и в селата. Облагородени са някои от съществуващите спортни обекти, а Княжево, Драгалевци и Владая вече си имат игрища с изкуствена настилка.
 
"Близостта с планината и множеството терени за спорт предразполагат районът да бъде домакин и организатор на доста спортни събития. През зимния сезон район Витоша организира единственото районно ски състезание, в което взимат участие всички ски клубове и жители на района. Обикновено в него взимат участие над 250 души от всички възрастови групи. То е един своеобразен празник на ски спорта. През пролетните, летните и есенните месеци районната администрация подкрепя по различни начини множество състезания по бягане - Обиколката на Витоша, скоростно изкачване на Копитото, По стъпките на Алеко и др. и вело-състезания Княжево ХО, турнири по футбол и други. През последните четири години районната администрация подкрепя и спортните клубове, като ФК „Витошки гранит“, ски клуб „Драгалевци“, разказва кметът.
 
Петков е от най-активните кандидат-кметове в социалната мрежа. "Още в предишната предизборна кампания основен канал за комуникация, който избрах, бе Фейсбук, защото дава възможност за бърза комуникация. Още от първия ден на мандата ми като кмет на района започнахме да развиваме страница на районната администрация, която да дава възможност на жителите на района да ни подават сигнали, да ни задават въпроси, а ние от наша страна да имаме възможност да разпространяваме информация до голям брой хора. "Проблемите в района са от най-раличен характер, това е така, защото той се състои както от села - Владая и Мърчаево, кварталите от под Витошката яка - Симеоново, Драгалевци, Бояна, Княжево, Малинова долина, Павлово-Бъкстон и част от Карпузица, които пък са стари квартали и Манастирски ливади Запад, части от Карпузица и Малинова долина, които са изцяло нови квартали.
 
"Всеки един квартал или село в района има своите специфични проблеми, това се определя и от географията, и от типа жители, защото в някои квартали като Манастирски ливади запад, например, жителите са предимно млади семейства, те имат различни нужди. Най-големият проблем остава транспортната инфраструктура и в частност вътрешнокварталните улици, които са с огромна дължина и средствата никога не достигат, за да бъдат изградени или ремонтирани всички", дава си сметка Теодор Петков, който има своята визия какво още може да направи за всеки квартал или село в район "Витоша".