/ БГНЕС
Политическата криза е налице, защото Борис Бонев продължава да чертае разделителни линии в групата на ПП-ДБ и "Спаси София" в общинския съвет. Това каза Антон Хекимян от ГЕРБ.

"Вчера Борис Бонев подаде ръка и полегна на БСП", допълни Георги Георгиев. И запита: "Кой кара влака? С кого разговаряме? С хора, които ще работят с БСП, както казва той в телевизионни участия", запита той.

Хекимян допълни, че "ясно видима е политическата немощ на най-голямата група в Столичния общински съвет да излъчи мнозинство и да избере председател".

Георги Георгиев излезе с две предложения към кмета на София

"Тази немощ прераства в спекулации, с които се опитваха да ни убедят, че ние трябва задължително и спешно да изберем някакъв временен председател на СОС, което звучи изключително несериозно. Да се търсят временни решения за столицата, в която се харчат толкова много пари на данъкоплатците, е меко казано подигравателно ", съобщи той.

По думите му спекулата с парите за канализацията е изтекла точно там. "Изтече в канализацията, защото се вижда , че с решенията, които групата на ГЕРБ-СДС да де на кмета Терзиев реално е възможно министърът на финансите да отдели тези пари не без подкрепата на ГЕРБ в правителството и НС", категоричен бе той.

Хекимян обясни, че са получили покана за участие в преговори, които са инициирани от общинските съветници Карлос Контрера и от Вили Лилков, на които групата на ГЕРБ възнамерява да отиде. От тях очакваме да чуем каква им е идеята за разрешаване на проблемите на СОС, но ние оставаме твърда опозиция, заяви Хекимян. Ще разберем на срещата от останалите групи, които също ще отидат, дали се търсят компромисни фигури за избор на председател, каза още той. 

Правителството, подкрепяно от ГЕРБ и "Продължаваме Промяната - Демократична България", реши два много важни проблема на София. Георгиев посочи, че на първо място е решен проблемът с недостигащите пари за разплащания на ВИК проектите, както и тези за задълженията за охрана на метрото с 46 милиона лева, защото вече има решение на Министерски съвет. Георгиев коментира, че тезата на кмета на София Васил Терзиев и общинския съветник Борис Бонев, че ако няма техен председател, ще спре работата на София, се оказва неиздържана.

Общинският съветник от ГЕРБ посочи, че втората победа е на депутатите на ГЕРБ, както и на тези от "Продължаваме Промяната", макар и не всичките от тях, които са взели решение за финансиране за готови проекти през последната една година за над 100 мил. лева, каза още Георгиев. 

По думите му това са важни решения, а единственото, което остана нерешено, е лидерският проблем в СОС. С гласовете на депутатите успяхме да получи подкрепа за 14 страници описани проекти, като Георгиев даде пример  с ремонт на улици и големи булеварди, изглаждане на нова инфраструктура. По отношение на ВИК проектите има спечелено голямо европейско финансиране, за което имаше шанс да се изгуби, допълни той. 
БТА