Десетина души запалиха свещи пред президентството в памет на самозапалилите се
Десетина души запалиха свещи пред президентството в памет на самозапалилите се / снимка: БГНЕС

Бългaрия не помни в своята история толкова краен, толкова категоричен израз на граждански протест както шестте самозапалвания на български граждани през февруари и март 2013г., заявиха от движение "Българска пролет". Те призоваха гражданите да запалят по една свещичка пред президентството в 19 часа. Отзоваха се обаче едва десетина души.

Преди 44 години един чешки студент, Ян Палах, направи същото и остана в историята на своята страна. Днес корумпираните български партии и политици, които превърнаха 41-то Народно събрание в най-ниско авторитетната институция, се правят, че самозапалванията не значат нищо, че това били ненормални явления, че "тези хора трябва да се лекуват", казаха събралите се пред БГНЕС.

„За да се противопоставим на гаврата с паметта на Траян Маречков, Пламен Горанов, Венцислав Василев и Тодор Йовчев, ние призоваваме всички граждани да изразят почитта си със свещ в ръка пред Президентството на Република България", заявиха още от „Българска пролет".

Петима души се самозапалиха в рамките на един месец. Четирима починаха, един от тях е жив и е приет в "Пирогов".

Първият случай на самозапалил се в страната, след бунтовете, бе на 18 февруари на 26-годишния Траян Маречков в центъра на Велико Търново. Той почина. Вторият беше 36-годишният Пламен Горанов от Варна. Той почина на националния ни празник - 3 март от полиорганна недостатъчност.

53-годишният Венцислав Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: "Искаш ли да се запаля", след което лумнал в пламъци. На 10 март Венцислав Василев почина от тежките изгаряния.

52-годишният Димитър Димитров се запали на 13 март пред президентството. Той е с 25% изгаряния на цялата глава, шията, гърдите и пръстите на двете ръце и с опасност за живота в "Пирогов".

На 22 март почина самозапалилият се на стадиона в силистренското село Ситово 40-годишен Тодор Йовчев. Мъжът почина от полиорганна недостатъчност във Военноморската болница във Варна. Най-вероятните причини за отчаяната постъпка на Тодор Йовчев са безработицата, бедността и семейни проблеми.