а
а / БГНЕС
Размерите на арката са били променени в последния момент, инсталацията е трябвало да бъде с 4,5 метра височина и 7 метра широчина, което да кореспондира с мащаба на улицата
Авторите зад арт инсталацията на златна арка "Светлината в нас" в пространството около катедралата "Александър Невски", фондация "Колективът", излязоха с официална позиция за арката, която в крайна сметка беше премахната.

От фондацията обясняват, че след като преди няколко седмици едно от най-знаковите пространства в София става пешеходна зона, те са поканени от Общината да станат част от екип, който планира краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона покрай коледно-новогодишните празници. В кратък срок бе съставен екип, състоящ се от урбанисти, креативни директори, сценографи, както и от експерти от няколко различни звена на общината - вярваме, че това е правилния и иновативен подход да се случват подобни инициативи и се надяваме да той бъде доразвит, обясняват от "Колективът".

"Основен акцент бе светването навреме на новото външно осветление на храм-паметника Св. Александър Невски, който дълго време преди това бе неосветен и не се знаеше колко време ще се забави изпълнението на проекта, бавещ се с няколко месеца по различни причини. Целия широк екип се бори светването да стане в срок, за да имаме светещ храм за софиянци на 1-ви декември, заедно с паленето на традиционната елха. За целия проект, от първата среща до откриването на намесата и паленето на осветлението, имахме две календарни седмици", заявиха авторите зад арт инсталацията.
.
И обясняват, че слоганът “Светлината в нас” е вдъхновен именно от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници.

"Въпросната арка беше планирана и одобрена от общия дизайн екип като акцент, поставящ начало на новото пешеходно пространство, рамкиращо през свода си силуета на храм-паметника в далечина, така че да се превърне във вход към пешеходната зона, както и в популярен фотокът за заснемането и популяризирането на катедралата. В заложения от нас чертеж арката беше с размер 7 метра в широчина и 4.5 метра височина - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и същевременно позволява преминаването на пожарни и аварийни автомобили. Не беше триумфалната арка в Париж, но би свършила чудесна работа за целите ни", заявяват още от фондация "Колективът".

"Два дни преди деня на инсталацията на терен, в чата на работната дизайн група, към екипа ни бе изпратен скрийншот с изменение в дизайна на арката, където забелязахме лека промяна в композицията. Това, което пропуснахме е, че и стойностите на размерите на арката също са били променени. След инсталацията разбрахме, и причината - крайна оферта за 7-метровата арка по обективни причини е предоставена в последния момент и сумата за нея е била несъвместима с отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината", обясняват авторите.

От фондацията посочват, че не знаят за известното червено килимче под арката, което малко по-късно изчезна. "Мистерия е откъде се е появило известното червено килимче, тъй като в групата ни такава намеса не бе обсъждана, но ако го открием някъде бихме го запазили", пишат те.

 
"Важно е да отбележим и друга грешка - в медийното пространство надлъж и нашир се разпространена невярна информация - че сме получавали пари от Столична община за участието си в тази инициатива. Не сме. Не сме и искали. Трудът ни беше напълно безвъзмезден, включихме се, защото обичаме града си и се радваме на това, че това знаково пространство в София вече отвоювано като пешеходена зона! Стискаме палци за още", добавят от "Колективът".