25 моста в София биха се срутили при силно земетресение
25 моста в София биха се срутили при силно земетресение / Sofia Photo Agency

До дни междуведомствена комисия ще определи от каква апаратура има нужда бъдещ общински център за прогнозиране на земетресения. Това беше решено на среща при кмета на София Бойко Борисов. В състава на комисията са специалисти от Столичната община, БАН и Нов български университет. Като първа стъпка комисията ще набележи и мерки за изследване на поведението на различни типове сгради в случай на земетресение.

25 моста в София, сред които този по пътя за летището и на Четвърти километър, биха се срутили напълно при силно земетресение, защото са в лошо състояние, каза кметът Бойко Борисов, след като се срещна с шефа на Геофизическия институт при БАН д-р Николай Милошев и колегата му от Нов Български университет професор Рангел Гюров. Тримата обсъдиха мерките, които трябва да бъдат предприети, за да може да бъдат намалени щетите при бъдещи земетресения.

Според д-р Милошев първоначално може да започне изследването на типовете сгради. „С малкото свободна апаратура, която имаме, можем да започнем да изследваме сградите в София. Има проблеми с пред аварийното състояние на мостовете. Може да се включим и ние като кажем от наша гледна точка как изглеждат нещата”, каза Милошев.

Той добави, че досегашните слаби трусове показват, че сеизмичната активност засега утихва, но трябва да има максимална подготвеност за следващо земетресение. „Заради това София ще купи техника в помощ на учените”, каза Борисов.