Жандармерия пази гроздето в Стралджанско
Жандармерия пази гроздето в Стралджанско / Община Страджа

Засилено полицейското присъствие в района на лозовите в Стралджанско и организиране на още по-чести проверки за евентуални престъпления са предприетите мерки от общинска администрация.

Назнаени са общински  охранители, а в местността „Пясъка” са назначени работници от временната заетост за опазване на насажденията.

Изпратено е писмо до директора на Областната полиция за включване на жандармерията по време на кампанията по прибирането на гроздето.

Жандармерия пази гроздето в Стралджанско
netinfo

„Лошото е , че освен ромите  голяма беда за собствениците се оказват пернатите крадци, които връхлитат масивите периодично на огромни ята и за секунди опоскват лозята. С надежда да прогонят  птиците  стопаните предприемат различни мерки. Някой да обкичили  с найлони, пластмасови бутилки и низи от капачки за буркани лозовите чукани, други  слагат огледала които да святкат и да плашат пернатите, трети си купуват електронни  „играчки” които денонощно възпроизвеждат звуци на грабливи птици. Не е много ясно кой ще бъде победител в тази надпревара. И дали тази година  винарите ще бъдат доволни“, съобщи Надя Жечева от общинския пресцентър.

Над 6 хиляди декара са лозовите масиви на територията на Стралджа. Според специалистите гроздето не е достигнало оптималната захарност за бране.