Запомняща се 2010 г. за български художници зад граница
Запомняща се 2010 г. за български художници зад граница / сн. Дарик - Сливен архив

Приближаващата края си 2010 г. бе плодотворна и богата на събития за обединението на нашите художници в Чикаго. За това информира в своя кореспонденция специално за Дарик художникът Василен Васевски, който след като до края на деветдесетте твори в Сливен, след това се установи в САЩ.

Създадената през 2007 г. група продължава да се утвърждава и в рамките на последните 10 месеца успя да организира 8 изложби, показващи последните търсения на българското изкуство в чужбина. Започнали през март в Загреб и Ню Йорк, изявите продължиха през пролетта и лятото в Чикаго, за да достигнат своята кулминация през този уикенд. Сега се провеждат два фестивала с участието на български художници зад граница. Това са „Български дни в Чикаго - есен 2010", организиран от Българо - американската асоциация и Art Walk Ravenswood. Поканени са над 300 майстори на четката от Чикаго.

Формацията, която ще празнува 5 годишен юбилей догодина, подготвя свой каталог, който ще бъде отпечатан до края на годината. Към този момент в „Български художници зад граница" членуват автори от Ню Йорк, Детройт, Маями, Хюстън, Ню Орлиънс, Канзас и Колорадо. Тя има свои представители във Франция и Хърватско и е единственото по рода си творческо обединение в историята на българската емиграция досега, просъществувало толкова дълго.