За първи път в Сливен правят ставни операции
За първи път в Сливен правят ставни операции / netinfo

За първи път в Сливен бе направена операция по изкуствено поставяне на тазобедрена става. Интервенцията бе извършена в Многопрофилната болница „Д-р Иван Селимински”, от екипа на д-р Хрисант Хрисантов на 9 април. Протезата бе поставена на крака на 69-годишен мъж от Сливен. Той е страдал от болки в ставата, които не са се повлияли от медикаменти.

Износената част от ставата е отстранена, а на нейно място е поставена изкуствена тазобедрена става. В момента пациента вече се движи с помощта на патерици. В петък предстои да бъде направена операция за поставяне на колянна става. Интервенцията се прави също за първи път, добави д-р Хрисантов. В коляното ще бъде поставена метална част, която ще изпълнява същите въртеливи движения, както колянната става.

Стойността на манипулацията за поставяне на една тазобедрена протеза е 2 400 лева, на безциментна тазобедрена става е 3 900 лева, а колянна става струва 3 700 лева. За тазобедрените стави здравната каса поема 1 080 лева, а за колянната протеза -2 700 лева. Така пациента доплаща средно около 1 000 – 1 500 в зависимост от операцията.

За сега сливенската болница поема тази част, която трябва да поеме здравната каса, но за да стане „протезирането” – клинична пътека трябва до септември да бъдат извършени 20 такива операции, уточни д - р Хрисантов и добави, че се надяват до този срок броят на операциите да бъдат повече. Той заяви, че вече има записан пациент, на който му предстои такава интервенция. Общо 300 операции са направени в ортопедичното отделение от началото на годината до сега, за миналата година те са били 1 400.