/ iStock/Getty Images
38 частни дарители и две организации събраха помощи за три домакинства, които са най-пострадали от наводнението в Котел, каза Таня Христова, която е инициатор на дарителската кампания и е представител на Местна активна група - неправителствена организация в Котел.

Семейството на Таня също е сред потърпевшите от стихията, информира БТА.

Не са събирани пари, а вещи, техника, строителни материали, като нуждаещите се са представили списък с необходимото.

Кампанията продължава, желание да дарят имат и хора от чужбина, първите дарения се очаква да пристигнат утре.

Около 60 са домакинствата, които имат поражения, но три от тях са останали само с дрехите на гърба си и цялото им имущество е било унищожено, посочи Христова. Едното семейство е осемчленно, с десетмесечно бебе, има и самотна майка.

За около 24 часа хора от цялата страна са изпратили електроуреди, друга техника, спално бельо, дрехи, мебели, подова настилка, необходими вещи за бита, лекарства. Куриерска фирма се е включила доброволно в доставката на даренията.

Даряват се също и храни - трайни продукти, като в това участва Българска хранителна банка, за всички пострадали. Необходими са още строителни материали, като инициаторите очакват помощ от строителните фирми и като доброволен труд.

Семействата, които са най-пострадали към момента, са при роднини или в хотели. Те ще бъдат подпомогнати и от община Котел, след като вчера Общинският съвет гласува 40 хиляди лева за обезщетения.

Пороен дъжд наводни улици и къщи в Котел и село Тича на 26 юни, като падналите за час количества са били около 60 литра на кв./м. Обявено бе частично бедствено положение. Преди повече от месец, на 16 май, проливен дъжд наводни улица "Иглика" в града, а преди две години на същия ден - 26 юни, бе обявено бедствено положение, след пороен дъжд и излизане на реката от коритото й.


 
БТА