Проливните дъждове последните дни нанесоха огромни щети най-вече в Котел и Велико Търново. Сега хората бавно се връщат към нормалния ритъм и възстановяват последствията от бурите и градушките. 

Поройни дъждове в Сливен и Котел

В Котел беше обявено частично бедствено положение. Над 200 къщи пострадаха след приливната вълна, като 50 от тях имат нанесени сериозни щети.

„Огледите приключиха. Комисията, която да направи опис на щетите по къщите, беше назначена още в събота. Тя работи и в събота до късно, и в неделя”, обясни пред NOVA зам.-кметът Шериф Кованджъ.

Той увери, че няма къщи, които може да паднат. Унищожена е обаче покъщнина. Семействата ще бъдат подпомогнати.  

Обявиха частично бедствено положение в Котел (ВИДЕО)
 

Централната улица във Велико Търново се наводни заради проливния дъжд. Десетки магазини се оказаха под вода. Търговци се оплакват, че имат щети по стоката им. Освен това коментират, че в района канализацията е проектирана, когато строителството е било в пъти по-малко, и тази канализация няма дебита да поеме цялата тази вода.

Преди две години имаше идентична ситуация, а общината тогава обеща да разреши проблема.

„От 2019 година насам е направен проект за цялостна подмяна на системата за отвеждане на повърхностните води на бул. „България”. Финансите са осигурени, обществената поръчка е финализирана, изпълнителят е избран. Чакаме да мине срокът за обжалване и започваме работа”, заяви заместник-кметът Георги Камарашев.