Частично бедствено положение ще бъде обявено в събота в Котел. Това съобщи кметът на общината Коста Каранашев. Около 60 литра на м/кв са падналите количества дъжд в града за около час, тази сутрин.

Наводнени са били улиците "Стара планина", "Кръстьо Раковски", "Луда Камчия" и "Иглика". Наводнение има и в село Тича. По думите на кмета падналите количества са с обем по-голям от това, което може да поеме всяка градска канализация. Около 20 къщи са наводнени в град Котел и 12 къщи в село Тича. По улица "Иглика" има напукан асфалт, обърнати контейнери, щети по завлечени от стихията автомобили. Има и паднали дървета.

След поройните дъждове: Наводнени улици и паднали дървета (СНИМКИ/ВИДЕО)

Екипи на общината, пожарната и ВиК обезводняват и работят по отстраняване на щетите. "Ще имаме нужда от държавна подкрепа да работим по отстраняване на щетите и превенция", посочи кметът. Ще има нужда и от цялостно почистване на коритото на реката. Големият проблем на ул. "Иглика", според Каранашев, е дере, което е извън урбанизираната територия, там трябва да се почисти, канализира, да се направи нова отводнителна система до реката. Една част от къщите не са законни. По думите на кмета, канализацията е била отпушена преди няколко седмици и е проводима.

Преди повече от месец, на 16 май, проливен дъжд наводни същата улица, а преди две години на същия ден - 26 юни бе обявено бедствено положение, след пороен дъжд и излизане от коритото на реката.
БТА