Всички автомобили задължително на фарове
Всички автомобили задължително на фарове / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От днес до март догодина всички автомобили трябва да се движат със включени фарове. Водачите на моторни превозни средства ще бъдат длъжни да карат на къси светлини дори и в светлата част на деня.

До края на този месец в рамките на акция „Светлина” екипи на КАТ „Пътна полиция” ще следят спазват ли се правилата. Полицаите заедно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” ще проверяват за изправност на фаровете и за подготовката на превозни средства за есенно-зимния сезон. Тази година партньори на акцията са и Съюза на българските автомобилисти, Асоциацията на автомобилните производители и БЧК.

Основната цел на въведената мярка е да се намалят предпоставките за транспортни произшествия. Според проучвания на КАТ броят на пътните инциденти скача с около 40% в есенно-зимния период. А след въвеждане на задължителното шофиране с включени светлини е регистрирано значително намаление на катастрофите.

Нарушителите подлежат на парични глоби, отнемат се и контролни точки.

Шофирането с включени светлини и през деня през цялата година е задължително в 14 страни от Европейския съюз. Европейският парламент прие, че всички шофьори на територията на ЕС трябва да карат целогодишно на къси светлини от 7 февруари 2011 г. В България обаче правилото още не е наложено и засега фаровете през деня са задължителни само през зимата. Включването на светлините от април до края на октомври в светлата част на денонощието е само пожелателно.

Катаджиите ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил и зимни гуми на колата си. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция. Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба и отнемане на 6 точки от контролния талон.

От КАТ препоръчват на шофьорите да минат автомобилите си на профилактични прегледи преди началото на зимния сезон.