Водата на Тунджа е замърсена, чакат се резултатите от изследването
Водата на Тунджа е замърсена, чакат се резултатите от изследването / netinfo

Мътна и оцветена тече водата в река Тунджа тези дни. В един от ръкавите е имало и умряла риба, около 6 килограма, съобщават очевидци. Въпреки предупрежденията, без да се притесняват, роми са прибрали мъртвата риба. До днес сутринта не е регистриран случай на хранително отравяне от риба. Проба е взета / в петък/ от изхода на пречиствателната станция на фирма "Миролио".

Изпратена е в акредитираната лаборатория за изследванена водите в Бургас. Очаква се резултатите да станат ясни тази седмица, възможно е да са готови още утре. Управителят на предприятие "Водоснабдяване и канализация" заяви, че преди да дойдат данните, не може да се твърди от къде е замърсяването на реката. В Тунджа се вливат отпадните води на 32 предприятия. Наблюдението за чистотата на водата е непрекъснато и продължава работата по установяване на източника на замърсяване, което е най-забележимо в района на индустриалната зона.

Освен замътняването и оцветяването, във водите на реката периодично се появяват мазни петна и мръсна пяна се носи по течението. За умрялата риба и замърсените води е получен сигнал и в местния отдел на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, съобщи ръководителят Иван Гаванозов. От там също осъществяват непрекъснато наблюдение за чистотата на водата в река Тунджа.