/ Община Ямбол
Близо 2,2 млн. лв. повече са постъпленията от местни данъци и такси към края на юли т.г. в сравнение със същия период на миналата година. Събраните налози от началото на 2018 г. възлизат на почти 9,3 млн. лв., докато за първите седем месеца на 2017 г. са били 7,1 млн. лв.

Декларират се и доходи от чужбина, плащане без такса чрез ПОС терминал

Тенденцията е ясно очертана, при положение, че в Ямбол няма увеличаване на данъците, а нивата им бяха запазени като в предходната година. Ръстът на събираемостта в значителна степен се дължи на строгите мерки, прилагани към некоректни платци, в резултат на които има сериозно завишение на постъпленията от платени данъци и такси за минали периоди.

Най-висок дял в приходите за отчетния период имат плащанията на данъка върху моторните превозни средства. Към края на юли постъпленията от него възлиза на близо 2,3 млн. лв., от които над 643 000 лв. са плащания за минали години.
 

НАП
ThinkStock/Getty Images


На почти 2 млн. се равняват приходите от данък сгради. Над една четвърт от тях (510 913 лв.) са от плащания за стари периоди. За сравнение, за първите седем месеца на миналата година по стари задължения са постъпили средства в размер на 255 454 лв.

Ръстът на събираемостта се дължи и за завишението при внасянето на данък върху недвижимите имоти и за текущата година. За същия период на 2017 г. те са били 1,2 млн., докато сега са близо 1,4 млн. лева. От януари до юли, включително, на т. г. постъпленията от такса битови отпадъци са в размер на 2,5 млн. лв., от които 478 000 лв. са плащания за минали години.