Ямбол
Ямбол / община Ямбол

С утринно богослужение с чина на освещаването на храм”Успение на Пресвета Богородица” започна освещаването на храма. То се извършва от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий в съслужение със свещенослужители от Сливенска епархия. Освещаването е велико събитие за храма и за богомолците, което се извършва само веднъж. Със специален църковен обред в светия престол се полагат свети мощи. Църквата „Успение на Пресвета Богородица” отвори врати преди година – на Сретение Господне (2 февруари, 2016 г.). Това е първият нов православен храм, построен в Ямбол от 128 години насам. Началото на строителството бе започнато на 1 ноември 2010 г., когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий освети терена и положи основен камък за начало на това богоугодно дело.

Храмът бе изграден предимно с частни дарения, както и с подкрепата на община Ямбол.

Основен ктитор е Кольо Колев, един от строителните предприемачи на Ямбол. Обектът е построен по проект, дарен от архитект Любомир Семерджиев.

В края на миналата година храмовият комплекс бе удостоен с престижното национално отличие „Сграда на годината“ в категория „Сгради паметници на културата“.