Търсят се работници за бране на малини в Португалия
Търсят се работници за бране на малини в Португалия / dariknews, архив
Португалски работодател набира работници за бране на малини, къпини и боровинки. Заетостта е сезонна, приблизително за 8 месеца - от март до септември. Има 15-дневен изпитателен срок и първоначално обучение, съобщиха от Бюрото по труда в Сливен.

Няма изискване кандидатите да владеят чужд език, но трябва да имат  основно образование. Опит в брането на дребни плодове е предимство, но не е задължителен. Има възможност да се работи допълнителни часове.

Брутната  месечна заплата е 530 евро+ 44.04 евро на месец празнични добавки. От заплатата се удържат 11% за социалноосигурителни вноски + ДОД. Бонуси за продуктивност - средно 250 евро на месец. Заплащането е месечно чрез банков превод в последния ден от месеца. Работното време е от понеделник до петък, от 07:30 до 16:30, с 1 час обедна почивка, с възможност за работа в събота и неделя, в зависимост от реколтата и климатичните условия.

Работодателят заплаща 5.74 евро на работен ден за храна и осигурява настаняването в близост до фермата, за което се удържа 2.75 евро на ден. Транспортните разходи от България до Португалия се поемат от работодателя. Ако работникът наруши сключения договор, работодателят може да удържи транспортните разходи от заплатата му.

Осигурен е ежедневен транспорт от местата за настаняване до мястото на работа. Крайният срок за кандидатстване е днес. Документите се подават  в Дирекция „Бюро по труда” – Сливен.