140 бегачи се пускат на „Хайдушкия маратон"
140 бегачи се пускат на „Хайдушкия маратон" / netinfo
Кампания за  популяризиране на 13 крепости в природен парк „Сините камъни“ започна в Сливен. Тя стартира със засаждане на наследник на Стария бряст  –  символ на Сливен и Дърво на Европа за 2014 година. „

Каквото и да се случи с любимото старо дърво, то вече ще има потомство. Останалите над 50 фиданки ще бъдат предложени на бизнесмени и други желаещи, които чрез дарения да подпомогнат новата акция на фондацията – поставяне на табели по пътя на 13-те крепости в Сливенския балкан, с които обектите да бъдат обозначени“, поясни Стефан Стефанов, организатор на проявата.

Крепостите се намират по маршрута на  традиционния планински маратон на класическа дистанция „Хайдушки пътеки“. 13 –те крепости са по южната част на Сините камъни. Целта е те  да бъдат популяризирани, за да привличат туристи, както и да се задълбочи научният интерес към тях и да започнат проучвания. Според специалиста по древна металургия Георги Господинов, крепостите са с тракийски фундамент, като някои от тях са били надграждани и ползвани и по византийско време.

Някои от крепостите са били обект на иманярски набези, което също налага научното им изследване.