Събират се средства за изграждането на православен храм в Болград
Събират се средства за изграждането на православен храм в Болград / Дарик Сливен, архив

Дарителска кампания за набиране на средства за  изграждането на православен храм в украинския град Болград организира община Сливен. През януари една от светините на бесарабските българи Спасо-преображенския събор „Преображение Господне” в Болгард беше унищожен при пожар. Храмът е построен още през 1838 г. с труда и средствата на български преселници, основно от Сливенско и Ямболско.

Кметът на общината ще предложи на Общинския съвет в четвъртък да гласува за отпускането на 5 000 лева за подкрепа на кампанията. Общината готви и програма за благотворителни концерти. Ще бъде открита дарителска сметка за граждани и фирми.

На 3 април от 18.00 ч. в ДТ „Стефан Киров” ще се състои първият концерт с участието на детски фолклорни колективи от I СОУ „Хаджи Мина Пашов”, II ОУ „Христо Ботев”, XI СОУ „Константин Константинов”, ДТА „Тракийче”, XII ОУ  „Елисавета Багряна” и  VII ОУ „П.Хитов”.

На 11 април от  18.00 ч. в зала „Зора” ще бъде концертът на Ансамбъла за народни песни и танци в Сливен. На 17 април от 18.00 часа в изложбена зала „Сирак Скитник” ще се състои концерт - църковни песнопения на камерен хор при НЧ „Хаджи Димитър – 1937” с диригент Тодорка Бинева.  На 18 април от 18.00 ч. в  зала „Зора” е участието на хип-хоп група „Сънрайз” при НЧ „Зора -1860”.

През 1938 г. в България тържествено се отбелязва 100-годишнината на Спасо-преображенския събор „Преображение Господне”. Тогава се ражда и идеята 29 октомври да се отбелязва като ден на бесарабските българи.