Стралджа и Тунджа честват Освобождението
Стралджа и Тунджа честват Освобождението / netinfo

Празничната церемония за Националния празник в община Тунджа ще се проведе в лесопарк „Бакаджик” пред Мемориала на руските и български герои от 30-та пехотна дивизия, дали живота си за свободата на Родината ни. Началният час е 12.30 .

След тържествено честване участниците ще посетят първия в България храм-паметник на руско-българската бойна слава „Александър Невски”, издигнат през 1879 година по заповед на генерал Скобелев в памет на загиналите за Освобождението на България.

С  официална церемония по издигане на националния флаг, знамето на общината и на Европейския съюз ще започне празникът 3 март в Стралджа. Като поклон пред миналото и в израз на родолюбиви чувства на откритата сцена на площада в общинския център ще прозвучи стихотворението „Аз съм българче” в изпълнение на малката Ивайла  Живкова.  Кметът Митко Андонов ще произнесе своето слово, в което ще припомни героичните събития  през далечната 1878г. Отдавайки почит и уважение пред загиналите за свободата на България, присъстващите на тържеството ще поставят венци и цветя пред паметниците в Стралджа.

Тържества, посветени на Националния празник 3 март  и поднасяне венци на паметниците на загиналите, ще има във всяко от селата на общината.