Стартира проект за развитие на туризма в област Ямбол
Стартира проект за развитие на туризма в област Ямбол / Община Тунджа

Четири общини, Тунджа, Ямбол, Стралджа и Болярово спечелиха проект Тонзос – Магията на Тунджа” – маркетинг на туристическа дестинация „Тунджа – Ямбол – Стралджа – Болярово”.

Сред основните цели на този уникален по своята същност проект, е създаването на максимално добри условия за насърчаване развитието на туристическите услуги, използвайки базата на наличния богат културно-исторически, природен и човешки потенциал в региона. Развитието на туризма се явява добра перспектива и възможност за устойчиво развитие и просперитет на четирите общини и живеещото в тях население. Разнообразните дадености могат да се използват за създаване на значително разширен и интегриран туристически продукт, който да привлича както български, така и чуждестранни туристи.  Вече са разработени и са в процес на одобрение идейните проекти на нови 5 туристически маршрута и нови 5 туристически пакета – общ и по един за всяка една община. Включени са  атрактивни туристически обекти от четирите общини. Сред тях са Националния археологически резерват „Кабиле”, средновековния манастирски комплекс и разкопките „Малкото кале” край с. Воден, лесопарк „Бакаджик”, местностите „Мараша”, „Инджови извори” - Стралджа и извор „Краставото кладенче” – Стефан Караджово, девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица” край Кабиле, бакаджишкия храм „Александър Невски”, църквите в Ямбол „Св. Георги” и „Св. Николай Чудотворец”, в Стефан Караджово, Болярово и Воден, храмовете в с. Зимница и гр. Стралджа, параклиса „Три Светии” в с. Крайново.

Маршрутът в Ямбол включва сградата на Безистена, Ески джамията и астрономическата обсерватория. Туристите ще имат възможност да се запознаят с богатството на местния фолклор в етнографския комплекс „Старата Акбунарска къща” – с. Генерал Инзово, възрожденския комплекс и историческия музей в Ямбол, експозицията в с. Зимница и музея в Стралджа, етнографските сбирки в Болярово и Крайново. Любителите на изкуството могат да посетят Художествената галерия „Жорж Папазов” в Ямбол и галерия „Иван Колев” – с. Кабиле. На почитателите на водния спорт и риболова туристическите маршрути предлагат каякинг по поречието на река Тунджа и отмора край язовирите „Скалица” и „Малко Шарково”.

За целите на проекта ще бъдат изработени 3D продукти с триизмерно съдържание на новите комплексни туристически маршрути в региона, двуезичен филм, туристическа карта на хартиен и електронен носител, брошури и дипляни.

Обектите ще бъдат представени на туристически изложения, борси и фестивали: „Ваканция“ – София; Пролетен Пловдивски панаир – секция „Туризъм“; „Вашата ваканция“ – Бургас; Специализирана борса за културен туризъм – гр. Велико Търново