полигон Ново село
полигон Ново село / Дарик Сливен
Със спасяване на заложник от българските ССО започна заключителния етап от многонационалното учение „SABER GUARDIAN 17“    на полигон „Ново село“. Специален гост на демонстрациите беше президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Сред присъстващите бяха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от въоръжените сили на страните-участнички в учението, военни аташета от дипломатическите мисии и др.

Висока оценка на учението "SABER GUARDIAN 17" и участващите в него многонационални сили даде на полигон „Ново село“ край Сливен министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него, се наблюдава изключително добра съвместимост между участниците от България, САЩ, Гърция и Грузия. „Подобни учения дават възможност за съвместяване на силите на участниците. Въпреки , че използваме различна техника, това не пречи на резултатите. Смятам, че трябва да продължим както и досега с подобни съвместни учения.“, заяви министър Каракачанов. Той благодари на участниците в "SABER GUARDIAN 17" и най- вече на партньорите от САЩ, с които се обсъжда идеята за т.н “Военен Шенген“.

полигон Ново село
Дарик Сливен


От своя страна посланикът на САЩ у нас Негово Превъзходителство Ерик Рубин благодари на домакините на учението и се присъедини към високата оценка за съвместимостта на съюзническите сили, дадена от министър Красимир Каракачанов.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че всички участници са се представили отлично, а това говори за една реална съвместимост и добра подготовка за участие в реални съвместни операции. Ген. Боцев припомни, че това учение е най- мащабното от всички провеждани досега на територията на нашата страна. В него участват над  6000 военнослужещи с  1200 единици бойна техника. Saber Guardian 17 е годишно международно учение под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с въоръжени сили на страните-домакини.

В него участват над 25 000 военнослужещи от 22 държави-членки и партньори на НАТО, чиито съвместни тренировки целят повишаване на готовността и оперативната съвместимост в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.