Служителите в затворите остават в режим на протестна готовност
Служителите в затворите остават в режим на протестна готовност / Дарик Сливен, Архив

Ако поетите ангажименти от Министерството на правосъдието получат ясни гаранции, че ще се изпълнят, Синдикатът на служителите в затворите в България ще се откаже от продължаване на протестните действия в името на сигурността в местата за лишаване от свобода. Това заявява Синдикатът в писмо до министър-председателя и министъра на правосъдието, разпратено и до медиите.

Припомня се, че при протестните действия на служителите в затворите на 9 ноември в столицата и последвалата среща с представители на правосъдното министерство бяха поети ангажименти за увеличение на работните заплати с 5% от януари 2014.г.; увеличаване с 20 лв. на сумите за храна; изравняване на плащанията за специфични условия на труд на служителите в ГД ”Изпълнение на наказанията” с тези в ГД ”Охрана” от 1 юни 2014 г.; договорена принципно позиция за запазване на 24 часовия сменен режим на работа в местата за лишаване от свобода и утвърждаването на нормативни промени свързани с работното време, отчитането и заплащането на положения извънреден труд.

От ССЗБ поставят и няколко условия - Министерството на правосъдието и Синдикатът на служителите в затворите в България да подпишат протестно споразумение в седемдневен срок, което да подлежи на съвместно оповестяване пред служителите и пред обществеността; Министърът на правосъдието и Синдикатът на служителите в затворите в България да сключат споразумение за сътрудничество на основание чл.257 в, ал.2 от ЗМВР в седемдневен срок.

„Обстоятелствата ни задължават да заявим, че недостатъчният финансов и човешки ресурс в системата на затворите крие непредвидими последици и ще доведе до ново социално напрежение в сектора, за което отговорност носи единствено и само българското правителство” – пише в писмото и се допълва: „Изразяваме крайното си огорчение от фарса и унижението на които са подложени служителите в българските затвори и следствени арести.Заявяваме Ви, че не вярваме на обещания, а на действия. Нашето поведение сега и занапред винаги ще зависи, от решаването на поставените конкретни проблеми и спазването на постигнати договорености. Оставаме в режим на протестна готовност”.