Сливенски и ямболски полицаи и надзиратели на протеста в София
Сливенски и ямболски полицаи и надзиратели на протеста в София / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Надзиратели и полицаи от Сливен и Ямбол ще се включат в националния протест в столицата. Служители заминаха тази утрин с организиран транспорт за София. Това съобщи члена на УС  на Синдикат на Служителите в Затворите в България Цветан Михайлов.

Протестът е реакция на разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служителите заети в Сектор “Сигурност” и демонстрираната в последствие арогантност пред хиляди български граждани, от министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков, който нарече исканията на синдикалните организации за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му.

С този акт на назначения от президента служебен кабинет, по един безпардонен начин е нарушен основен принцип на Международната организация на труда, а именно: нарушени са социалният диалог и колективното договаряне, като не са консултирани важни предложения за ограничаване на социални права със социалните партньори.
Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионални

те организации на служителите в Сектор Сигурност, но и без те да бъдат информирани. По този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност. Протестиращите имат следните искания: незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор Сигурност без участието на техните представители, незабавна оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков и  спешно приемане на подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за Министерството на вътрешните работи, с участието на професионалните организации на служителите в Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.