Сливенци отбелязаха 131 години от освобождението на града
Сливенци отбелязаха 131 години от освобождението на града / netinfo

Ден по-рано Сливен отбеляза 131 годишнина от Освобождението на града от османско владичество. Традиционно честването се проведе на площад „17 януари”, в квартал Клуцохор на мястото, където през 1878 година руските войски навлизат в Сливен. Със срещен марш и тържествен строй представителните подразделения на Центъра за подготовка на танкисти посрещнаха командира полковник Николай Спиров и официалните лица – зам. областните управители Радостин Койчев и Фатме Мустафова, зам. кмета Радост Костова, началника на Охранителна полиция комисар Ангел Даскалов. Панихида в памет на падналите воини за Освобождението и молебен за здравето на жителите на Сливен отслужиха предстоятелят на катедралния храм „Свети Димитър” отец Красимир Генов и отец Йоан.

Венци и цветя бяха поднесени от името на Сливенска митрополия, военния гарнизон, областна управа, община Сливен, Областна дирекция на МВР, Регионалния исторически музей, представители на политически партии, родолюбиви и хуманитарни организации, граждани и общински съветници.

По традиция активно участие в освобожденския празник на Сливен взеха ученици и учители от Второ основно училище „Христо Ботев” и Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри.

На 4-ти януари 1878 г. по стар стил в Слвен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливенеца Коста Карадимитров и се установяват в Клуцохор. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарния сливенски войвода Панайот Хитов. Войските на генерал Делингсхаузен са посрещнати тържествено от гражданите, духовенството и първенците на Сливен. Сред тези които тогава са носели тържествено християнските хоругви е вече слепия бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите.