Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Иоан Кръстител
Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Иоан Кръстител / Дарик Сливен, архив

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий в Сливен ще бъдат донесени за поклонение мощите на св. Иоан Кръстител, съобщават от Сливенската митрополия.

Светите мощи ще бъдат посрещнати пред катедралния храм ”Св. Димитър” на 29 март - четвъртък, в 11. 30 часа и ще бъдат поставени в храма за поклонение от православните християни. Там те ще останат до 3 април, когато ще бъдат пренесени обратно в Созопол.

Светите мощи ще бъдат поставени на специално място в катедралния храм, който ще бъде отворен  с удължено работно време през дните 29, 30, 31 март и 1и 2 април.

В началото на  месец август 2010 година на остров ”Св. Иван” край Созопол археолози, с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов,  проучвайки древния манастир ”Св. Иоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18/14 см, в която се имаше свети мощи /един зъб,частица от челюст и частица от ръка/. Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на св. Иоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни…” Нататък надписът не се чете. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Иоан Предтеча и разчетеното име Иоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителя Господен.

Светите мощи бяха  тържествено  пренесени  от Историческия музей в Созопол  и положени в храм ”Св. Георги” в града. След реставрацията на  храм  „Св.св. Кирил и Методий” мощите бяха пренесени там,  където се намират и сега.