Семейните лекари на протест в Сливен за по-качествено здравеопазване
Семейните лекари на протест в Сливен за по-качествено здравеопазване / netinfo

Над 100 общопрактикуващи лекари от Сливенска област днес затварят кабинетите. Това съобщи д-р Eлка Нинова, председател на семейните лекари в областта.

Неотложните случаи ще бъдат обслужвани в звеното по неотложна помощ в медицински център „Миркович" и в Спешния център, обясни още д-р Нинова.

На кабинетите на стачкуващите семейни лекари има поставени табелки с надпис: „Ние искаме да предпазим нашите пациенти от болести, искаме да ги лекуваме, а не искаме да попълваме безкрайни купища документи, формуляри и да се съобразяваме с безкрайни ограничения. Ние не сме съвършени, но не искаме да търпимда бъдем потискани, пренебрегвани и ограничавани. Въпреки системата се опитваме да работим в полза за хората. Не искаме да играем в театър на формални преговори и обсъждания. Ние не искаме приемем промени, които заличават медицината, квалификацията и правото да бъдем лекари".

Протестиращите семейни лекари не са съгласни пациентите да бъдат заблуждавани, не приемат средствата и лошите правила в здравеопазването. Те настояват за истинско подобряване на условията за лечебно-диагностичен процес и профилактика, намаляване на опашките пред кабинетите.

Според тях промените, които се въвеждат без тяхното съгласие имат обратния на желания ефект. Те настояват и за по-добри условия за работа за да могат качествено да изпълняват своите задължения като лекари. Това, което те не искат е да се тиражира мнението, че настояват за по-високо заплащане.

„Ние не искаме пари за заплати, искаме пари за подобряване качеството на обслужване на пациентите, както и за подобряване самото качество на обслужване, на базата на правилно направени наредби с бюджета, с който разполагаме", коментира още д-р Нинова.

Те категорично заявиха, че не искат оставката на министри, исканията им не са политически, а единствено защитават професионални си интереси. Личните лекари в област Сливен са 109.