Реставрацията на иконостаса в храм „Свети Димитър”  засега се отлага
Реставрацията на иконостаса в храм „Свети Димитър” засега се отлага / netinfo

Ремонтът на иконостаса и иконите в храм „Свети Димитър” в Сливен, който трябваше да започне идната седмица, се отлага. Това съобщи за Дарик секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев. Причината е проучване за изграждане на аспирационна система за отвеждане на дима.

Това решение е взето днес на Епархийския съвет. Едва след като стане ясно ще може ли да бъде изградена такава система, ще се проведе и процедурата за избор на фирма-изпълнител за извършване на реконструкцията. Иконостасът и иконите са изработени от майстори и зографи, възпитаници на Тревненската иконописна школа. Дърворезбата е много живописна и рядка, с характерните за това време флорални мотиви и фигури на животни и птици.

В момента тази дърворезба е силно увредена, а образите на иконите са почти заличени. Сред тях са много редки видове като например иконата на Свети Мойсей с Божиите скрижали, както и на Свети Архангел Михаил. Абсолютно същия иконостас има и в Келифаревския манастир, защото майсторът е един и същ – прословутият Йоаникий Попвитанов –Папавитан. Храмът е завършен през 1835 година.