Трапоклово
Трапоклово / община Сливен, Архив
Традиционният регионален празник "Маскарадни игри-2017” ще се състои днес в село Трапоклово. Празникът започва в 10 часа на площада в селото и има състезателен характер.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на нейното съхраняване и популяризиране. В събора участват самодейни състави от региона и страната. Към момента заявки за участие са подали  12 състава.  Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл в категориите "Зимна
маскарадна обредност", "Пролетна маскарадна обредност", "Лятна маскарадна обредност" и "Семейна маскарадна обредност".  По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за
най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред и  за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, етнолог от Регионален исторически музей и членове - Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и  Станка Иванова, хореограф.
Всички групи ще получат  сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място  ще има парични награди.

Регионалният празник "Маскарадни игри-2017" се организира от Община Сливен, кметството на с. Трапоклово и НЧ „Отец Паисий 1928”.