Редица нарушения в Качулка, местят счетоводството в общината
Редица нарушения в Качулка, местят счетоводството в общината / Дарик Сливен, архив

Помощното стопанство в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Качулка ще бъде закрито, а счетоводството преместено в общината. Това се налага след приключилата пълна финансова ревизия в социалното заведение, обхванала периода от 2008 година насам.

„Няма сфера и дейност в Качулка, в която да не са установени нарушения. Срокът за отстраняване на нередности е 5 юли. Ако това не се случи, ще търсим дисциплинарна отговорност”, коментира заместник-кметът по финансите Румен Андонов. Нарушения в Дома има в изплащането на допълнителни възнаграждения, в изписването на горива за МПС и за отопление, в пътни листове, в изписването на хранителни продукти, в работното облекло. Не са спазени наредбите за обществените поръчки, има нарушения в гражданските договори, в даренията, в паричната и счетоводната документация, в изразходването на личните средства на потребителите. Помощното стопанство е губещо от създаването си.

През последните 4 години са правени частични ревизии на социалните функции на заведението. В резултат на това се е стигнало до липса на каквато и да е финансова дисциплина. Материалите са изпратени в прокуратурата и полицията.