Ямболски депутат - инициатор за Енциклопедия Тракия
Ямболски депутат - инициатор за Енциклопедия Тракия / netinfo

Ямболският депутат от Коалиция за България Петър Кънев е сред инициаторите за създаване на Енциклопедия “Тракия”, научи Дарик. На 15 август той ще участва в Учредителното събрание на Националния инициативен комитет за създаване на Енциклопедията, което ще се състои в Бургас. Форумът ще се проведе под патронажа на президента Георги Първанов.

Проектът за Енциклопедия “Тракия” обхваща многообразни елементи от културно-историческо и в същото време от геостратегическо и икономическо значение. Идеята съдържа смисъла на съществуването на световни контактни зони, каквато е Тракия. Инициативата е замислена с цел да се даде нов – европейски прочит на хилядолетните културно-исторически пластове в Тракия. Предвижда се да бъдат разкрити редакции-представителства в различни градове на трите съседни държави, които работят по него – България, Турция и Гърция.

Освен депутатът Петър Кънев сред инициаторите за създаване на Енциклопедия “Тракия” са също председателят на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев, доц.д-р Боряна Бужашка, председател на Главно управление на архивите при Министерски съвет и др. В състава на Националния инициативен комитет влизат представители на различни обществени групи – учени, общественици, политици, кметове на общини, журналисти, голяма част от които са членове на Съюза на тракийските дружества.

Учредяването на такъв комитет е продължение на усилията на съюза по реализацията на проекта “Еврорегион Тракия”. По проекта се предвижда създаването на икономическа зона за свободна търговия между България, Турция и Гърция. Заложени са също мерки за подобряване на пътната инфраструктура, повишаване ефективността на търговията и туризма, на борбата с трафика на наркотици, оръжие и хора, както и съвместни инициативи в областта на екологията и справянето с последиците от природни бедствия. Предвижда се и разкриването на нови гранични пропускателни пунктове.