Протест на жителите на село Лозенец против непрекъснатите взривове
Протест на жителите на село Лозенец против непрекъснатите взривове / БГНЕС, архив

Продължаващите контролирани взривове край Лозенец са причина  жителите на селото днес, 26 юни, да излязат на протест. Със свое уведомително писмо до общината и РУ ”Полиция” Инициативният комитет уточнява, че мирният протест ще бъде на главен път Петолъчката – Бургас, на кръстовището в Лозенец за Стралджа, в  12 ч. От пресцентъра на община Стралджа допълват, че първоначално е имало индикации за спиране на движението, но Инициативният комитет е предпочел протестът да бъде в рамките на закона, без излишно напрежение и без да се пречи на интензивното движение, потвърждават от РУ ”Полиция”.

Уведомен за протеста, представителят на фирмата, извършваща взривовете,  инж.Иван Табов е изпратил  писмо до кмета на общината и до РУ ”Полиция”, че „в знак на уважение към лозенци в деня на протеста фирмата няма да извършва  взривявания”.

Напрежението в това стралджанско село тлее вече месеци наред. Причината е в мощността на контролираните взривове, които дневно са по 11 в интервал от 40 минути. Негодуванието на хората дойде след като  мощността на тези взривове предизвика допълнителни щети - пропукани и  паднали тавани, родители споделят, че децата живеят в стрес, има оплаквания за нарушение в растежа на зеленчуци и плодове, съществуват и страхове за чистотата на въздуха и водата.

След изразените искания на селото да се спрат взривовете, се стигна до решението на фирмата за намаляване мощността на взривовете, както и това те да се извършват само в три дни от седмицата – без понеделник и петък. Но и това не удовлетворява жителите на Лозенец. Те настояват фирмата на инж. Табов да се маха.”Не ви искаме! Други ще дойдат и ще довършат работата без да се травмира селото!” - настояват лозенци. След изразените съмнения, че на територията на база „Стралджа- Мараш” влизат ТИР-ове с неизвестен товар и никой не дава обяснения какво точно се случва на километър от селото, фирмата се опитва да даде доказателства, че няма нищо обезпокоително в работата й. В изпратено  писмо до общината и до инициативния комитет е отправена „покана за денонощно посещение на лозенци, без ограничения и без предизвестие, по преценка на посетителите, като единственото условие е  предварително да се представи списък на лицата, за да може полицията да осигури  необходимия допуск”.

В хода на всички тези действия  в базата продължава унищожаването на събраните след инцидента в складовете от 5 юни 2012 г. опасни боеприпаси. Неотдавна бе съобщено за прочистена около една трета от територията на базата.