Презерватирайте се!
Презерватирайте се! / netinfo

Мотото на националната АНТИСПИН кампания на днешния 1 декември / Световният ден за борба със СПИН / е „Презерватирайте се!". Чрез играта на думи се организаторите опитват по оригинален  начин да привлекат вниманието на младите хора, да ги провокират и да им напомнят да се предпазват, съобщиха от РИОКОЗ, Сливен. Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40 % от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.

Кампанията се организира за седма поредна година по инициатива на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването и Коалиция „АНТИСПИН". Тя е насочена приоритетно към младите хора, а целта й е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Традиционно Националната АНТИСПИН кампания ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, Деня на влюбените - 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва  в третата неделя на месец май. По време на първия етап от кампанията е предвидено да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Планирани са и много инициативи по раздаване на червени лентички - символ на борбата срещу СПИН. Целта е да се даде възможност на максимално повече хора да получат и носят на 1-ви декември символа на борбата срещу СПИН, като знак на съпричастност.

Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ в света, са над 33 милиона. От  тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца.

Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души.