Премиера за Ромео, Жулиета и невъзможната им любов
Премиера за Ромео, Жулиета и невъзможната им любов / Дарик Сливен, Архив

Най-вълнуващата любовна история на всички времена ще представи новият спектакъл на Сливенския драматичен театър по пиесата на Шекспир „Ромео и Жулиета" днес.

Постановката на младата режисьорка Мария Атанасова е нейният дипломен спектакъл - тя е абсолвентка в Театралната академия. Мария Атанасова, която е дипломиран архитект, в момента завършва режисура в класа на проф. Красимир Спасов. Заглавието на представлението е „Ромео и Жулиета - кратка версия за начинаещи", а намерението му - да бъде своеобразен образователен спектакъл за ученици и хора, които малко познават Шекспир и неговата любовна трагедия.

Идеята е да се разкаже недидактично и по един развлекателен начин, на ръба на комичното и трагичното, историята на Ромео и Жулиета, с любопитна допълнителна информация за пиесата и автора.

В представлението са включени всичките пет любовни сцени от оригиналната пиеса „Ромео и Жулиета", в превод на Валери Петров, както и няколко допълнителни, които са особено важни за драматичното действие.

В ролята на Ромео публиката ще види актьора от Сатиричния театър Димитър Живков, Жулиета играе Таня Йоргова от трупата на Сливенския драматичен театър.

Режисьорското решение е да покаже защо в този враждебен свят чистата любов на Ромео и Жулиета е невъзможна. А целта - зрителят да се замисли и да се опита да направи тази любов възможна.