Повишиха паричната стойност на общинските награди
Повишиха паричната стойност на общинските награди / netinfo

Общински съвет Сливен взе решение да вдигне паричната стойност на наградите, които се връчват на изявени граждани.

Така едновременно със званието почетен гражданин на Сливен освен почетен знак, значка, диплом и карта, носителят ще получава и двойно по-голяма от досегашната парична премия. Съветът определи нейния размер на 4 хиляди лева.

В мотивите към решението вносителят Марин Кавръков посочи, че са настъпили значителни увеличения в доходите на населението и за това е необходимо да се промени размера на паричните награди по Наредбата за символика на община Сливен. Той заяви, че не е възможно на всевъзможни модни конкурси да се раздават награди, а в същото време наградите на хора, които са почетни граждани на Сливен и са работили години на ред да бъдат толкова ниски.

Общинският съветник Соня Келеведжиева предложи комисията по символика да съобрази икономическите реалности, тежестта и значимостта на всяка една награда и да изготви формула за паричните стойности на наградите, за да не се налага актуализация на парче всяка година.

Общинският съвет прие размера на паричното изражение на общинските награди в следния вид: Награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” – 2 500 лева, Почетен знак „За граждански принос” – 3 000 лв,

Награда "Д-р Иван Селимински", която се присъжда се за цялостен принос за постижения в публицистиката, историческо-краеведческата дейност и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край – 1 500 лв, награда за стопанска инициатива "Добри Желязков" – 1 500 лв. Премиите на наградите Награда "Аргира Жечкова", "Сирак Скитник", "Дамян Дамянов" и „Милосърдие” бяха изравнени на 1000 лв.