Полицейска операция „Пушачите” разкри депо за съхранение на цигари
Полицейска операция „Пушачите” разкри депо за съхранение на цигари / Пресцентър МВР

Депо за съхранение на контрабандни цигари е разкрито в рамките на специализирана полицейска операция „Пушачите“. Акцията е реализирана от служители на ГД “Криминална полиция”, ОД на МВР – Сливен и “Митница Столична” под ръководството на Софийска районна прокуратура. Задържани са четирима членове на престъпната група, двама от които са организатори на схемата, съобщават от полицията.

Действията са продължение на планирани проверки и системна работа през последните години за противодействие на производството и разпространението на акцизни стоки без бандерол.  Те са реализирани след проведено разследване на сигнал, подаден от ОДМВР - Сливен. На 29 май криминалистите „атакували“ склад за съхранение на контрабандни тютюневи изделия в района на гара Искър в София. Складът се явявал и депо, откъдето ставало зареждането на цигари без бандерол за София и страната. В момент на претоварване на контрабандната стока там са задържани 32-годишен, известен на МВР за хулиганство и кражба мъж от София и негов съгражданин. В района на склада са заловени и двамата организатори на престъпната група, единият от който е регистриран в полицията за разпространение на акцизни стоки без бандерол, управление на МПС след употреба на алкохол и вече осъждан.

При извършените процесуално следствени действия на място са открити общо 1 218 800 къса нелегални цигари. Иззети са също товарен и лекотоварен автомобил.

По случая е образувано досъдебно производство в ГДКП за осъществен състав на престъпление по чл. 234, ал.2 от НК. Четиримата са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.