Нова схема за телефонни измами засечена в Добрич, жена даде 10 000 лева
Нова схема за телефонни измами засечена в Добрич, жена даде 10 000 лева / DarikNews.bg архив
Поради постъпили сигнали на граждани за направен опит да бъдат измамени от полицията  в Сливен предупреждават гражданите да бъдат внимателни. Схемата е оказване на помощ на полицията при залавяне на телефонни измамници, но е обърната. Първо се получава  обаждане на стационалния телефон с добре позната схема за близък, който е претърпял катастрофа или се нуждае от спешна операция.

Следва обаждане на мъж, който се представя за полицейски служител. Той влиза в разговор с жертвата, като пита дали не е получила  преди малко обаждане за пострадал близък. Обяснява, че това е измама и съветва  да не се дават пари, но ако има някаква парична сума  вкъщи-1000-2000 лева, да ги предаде на измамниците, койито веднага след това ще бъдат арестувани.

Мъжът, който се представя за полицейски служител се старае да спечели доверието на жертвата, много убедително, като първоначално обясняват , че в никакъв случай не трябва да се дават пари. Впоследствие жертвата е убедена, че ако разполага със средства и иска да съдейства може да предаде сумата, която после ще бъде върната.
 
Съветваме гражданите да бъдат внимателени, да се свържат със свои близки, да ги предупредят за евентуални опити да бъдат измамени.
Колкото и достоверна да изглежда версията не давайте пари. Прекратете разговора, не давайте номера на мобилния си телефон или други лични дани.
        
До момента няма реализирана измама.