Поклонение пред лобното място на Димитър Стефанов-Казака
Поклонение пред лобното място на Димитър Стефанов-Казака / Дарик Добрич, Валентина Добринчева, архив

Поклонение пред гроба на Димитър Стефанов-Казака ще се състои на 6 юни, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков. Организаторите - Община Сливен, историческия музей и Регионалния инспекторат по образованието канят всички от Сливен, София, Кремиковци и др., които имат възможност, да се включат в поклонението.

В началото на месец юни 1876 г., близо до Кремиковския манастир край София, е заловен и посечен от турската потеря Димитър Стефанов-Казака от Сливен. Той е един от въстаниците, предвождани от войводата Христо Ботев, тръгнали да освобождават поробената си земя.

От сражението при Милин камък - до последните големи битки на четата, Димитър Казака е знаменосецът - главното знаме на четата е предадено в ръцете му от самия Ботев. Според местното предание - при залавянето му край с. Кремиковци, това знаме е намерено от турците  запасано около кръста му.

През 1912 г., по инициатива на учители от това село, се събират средства и на мястото на гибелта на четника е издигнат скромен паметник. От 1935 г. тук се провежда възпоменателен събор, с участието на военни части от Министерството на войната, представители от Министерството на Просвещението, Сливенската и Ямболската културни организации /дружби/ в София, Сливенското студентско дружество „Добри Чинтулов” в София, делегации от Сливенската община, хора от околните села и др.

Регионалният исторически музей-Сливен, след направени проучвания за живота и героичната му гибел, има предложение да се възстанови ежегодното поклонение пред гроба на знаменосеца Димитър Казака. В нашето съвремие, представители на Сливенската културно-просветна дружба „Д-р Иван Селимински”-София, заедно с местни туристически дружества, кметство в кв. Кремиковци, полагат усилия името и делото на този наш съгражданин да не потъне в забрава, грижат се за лобното му място.