Подготовка за есенно -зимния период
Подготовка за есенно -зимния период / Дарик Сливен, Архив

Заповед за повишена готовност на общината за действие при усложнени зимни условия издаде кметът на Ямбол Георги Славов.Ръководствата на фирми, учреждения и ведомства следва в срок до 7 ноември да предприемат необходимите мерки по подготовката и окомплектоването на силите и техниката, които ще действат при усложнени условия. Част от задълженията са и обезпечаването на гориво, пясък, облекло и други материални средства.

Ръководителите на дружества, учреждения, обществени организации, търговски обекти, както и собственици и наематели на сгради трябва да отстраняват снега от тротоарите, се посочва още в заповедта. Тяхна грижа са и отстраняването на висулките по сградите, както и опасните натрупвания на сняг. В заповедта се регламентират и отговорностите при усложнени зимни условия на дружествата, свързани с обслужването на електропреносната и водопроводна мрежа, както и здравните заведения.

В случай на усложнена обстановка служителите на сектора за превенция и опазване на обществения ред към община Ямбол ще извършват ежедневни наблюдения на коритото на река Тунджа на територията на общината.

С друга заповед са посочени мерките за осигуряване на пожарната безопасност на административни, производствени и жилищни сгради и райони на територията на община Ямбол през настоящия отоплителен период. Ръководителите на административни и стопански обекти, училища и детски градини и други обществени сгради трябва да назначат комисии за определяне вида, броя, годността и техническото състояние на отоплителните уреди, както и да организират извънредни инструктажи по пожарна безопасност.

Разпоредено е да се извърши проверка на пожарната безопасност на комините и електрическите инсталации, забранява се използването за отопление на нестандартни и технически неизправни и необезопасени уреди и електронагреватели. Забранява се изхвърлянето на горящи предмети и сгурия в контейнерите за смет.

В заповедта се посочва още стриктно да се спазва изискването за изключване на електрическите уреди след приключване на работното време в офиси, складове, търговски, производствени и други пожароопасни обекти.