Отбелязваме Кръстопоклонна неделя
Отбелязваме Кръстопоклонна неделя / Sofia Photo Agency, архив

Празникът Кръстопоклонна неделя се отбелязва днес. Това е един от дните, когато специално се покланяме на един от най-ярките символи на нашата вяра - Светият и Животворящ Кръст Господен.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия и християните се покланят на изнесения в храма Кръст.

Днес митрополитите от Светия Синод ще изберат новия митрополит на Русенска епархия. Изборът ще бъде между двамата достойни конкуренти - Техни преосвещенства Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На Кръстопоклонна неделя в Пловдив, жителите и гостите на града ще могат да се поклонят в митрополитския храм „Св. вмчца Марина" на донесената с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай частица от Светия и Животворящ Кръст Господен, съхраняваща се в манастир „Св. Троица" на Кръстова гора.