От селата са по- активни при получаване на хранителните помощи от ЕС
От селата са по- активни при получаване на хранителните помощи от ЕС / БЧК Архив

Голяма част от социално слабите в Сливен не са си потърсили хранителните продукти от  програмата за разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС. По тази програма по-голямата част от имащите право на храните са си ги взели, но активността е предимно в селата и малките населени места, съобщи Моника Сярова, директор на секретариата на Областния съвет на Червения кръст.

Семейства, подпомогнати еднократно с помощ за първокласници, както и майки с деца с трайни увреждания и лични асистенти включени за първи път в програмата все още не са разбрали, че имат право на помощ.

След 25-ти октомври БЧК ще раздава храните от втория транш на програмата. Всеки има право на олио, леща, картофено пюре, конфитюр, мед и кафе. Моника Сярова информира, че тези които не са получили храните от първи транш не губят право и могат да получат продуктите от втория.

В Сливенска област около 12 000 души имат право да получат от хранителните помощи по програмата "Благотворителност" на Евросъюза. В община Сливен подпомогнатите по списък са 6987 човека.