Нова Загора
Нова Загора / Дарик Сливен
Близо 500 души протестираха в Нова Загора заради мръсния въздух. Хората са недоволни, че дишат лоши миризми от три години насам заради фабриката за биогаз. Сигнали за лошо качество са подадени до РИОСВ Стара Загора, РЗИ Сливен, министерство на околната среда и водите и народните представители от Сливенска област, заяви пред Дарик Кремена Петрова, председател на Инициативите комитет. Единственият получен отговор е от екологичното министерство, откъдето са заявили, че няма нарушения в качествата на въздуха и всичко е законно, обясни още Петрова.

Нова Загора
Дарик Сливен



Протестното шествие под надслов „Нова Загора иска да диша” тръгна от Автогарата и спря пред инсталацията за биогаз ва входа на града. Исканията на протестиращите са инсталацията да се приведе във вид, който да не замърсява околната среда и съоръжението да не отделя вредни емисии. Друг проблем според недоволните е, че отпадните води отиват в земеделските терени.

Кремена Петрова заяви, че лична покана е отправена и към министър – председателя Бойко Борисов, който откри обекта преди три години и го призова „ да дойде сега и да види как 20 000 души живеят с тези миризми, причинени от това моделно екологично производство”.

Нова Загора
Дарик Сливен


Протестиращите бяха категорични, че протестите ще продължат пред сградата на РИОСВ Стара Загора и министерствата на земеделието и храните и околната среда и водите в София.

Шествието премина мирно, без инциденти и нарушения на обществения ред.