Николай Султанов и Ален Делон са връстници на паметника на Хаджи Димитър
Николай Султанов и Ален Делон са връстници на паметника на Хаджи Димитър / netinfo

Почетният гражданин на Сливен, скулпторът Николай Султанов, който е роден на днешна дата през 1935 година, постави цветя пред паметника на Хаджи Димитър по повод 75 години от откриването му. Скулпторът бе приканил родените на същата дата да се съберат пред техния връстник - паметника. За съжаление се появи само един съученик на Султанов, който чул за поканата от медиите и дошъл да го подкрепи. Тодор Гигов бил на около 40 дни, когато родителите му го довели на общоградското тържество при откриването на мемориала.

„Свикнал съм малко и на шега да казвам, че с този паметник съм свързан по рождение и многократно съм участвал в ремонтирането му. След последния ремонт паметникът ще издържи векове", изказа увереността си пред Дарик Николай Султанов. Той прикани през следващите години на поклонение да идват не само връстници, но и всички родени на 8 ноември.

„Иначе на същата дата е роден един много известен човек, но той е много далеч оттук и се казва Ален Делон", пошегува се Султанов. Той още миналата година пуснал писмо до общината с искане да бъде възстановена открадната паметна плоча, която е указвала, че паметникът е построен от сливенската община и инициативен комитет и осветен на 8 ноември 1935 година, със скулптор Стефан Пейчев и архитект Йордан Йорданов.

В писмото се иска и възстановяване на плочата, съществувала до 1950 г. на къщата, където е живял генерал Кирил Ботев и паметната плоча на Стефан Киров. „Досега не е придвижено нищо, въпреки че нито в пари, нито в труд е кой знае какво", коментира скулпторът.